Makris Athens: Το Επόμενο Φιλόδοξο Εστιατόριο της Πόλης

Το πρώτο αθηναϊκό project της Domes, φέρνει πολύ σύντομα το βραβευμένο ελληνικό fine dining του Πέτρου Δήμα στην πρωτεύουσα.

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες αφίξεις της νέας σεζόν στην Αθήνα θεωρείται το “Makris Athens“, το πρώτο εστιατορικό εγχείρημα της Domes Resorts στην πρωτεύουσα, μετά τα πολύ ενδιαφέροντα γαστρονομικά concepts σε Κέρκυρα, Μήλο και Κρήτη. Το νέο εστιατόριo αναμένεται στις 23 Σεπτεμβρίου, στον παντελώς και προσεκτικά αλλαγμένο χώρο ενός εκ των πιο όμορφων νεοκλασικών του κέντρου και το σημείο που κάποτε έβρισκες το “Επτά 7”. 

Τι εστί “Makris Athens”

Κάτω από την Ακρόπολη και απέναντι από την αρχαία Αγορά, το “Makris Athens” θα επιχειρήσει να στήσει το δικό του πολυδιάστατο μωσαϊκό γεύσεων, με τις βλέψεις των ανθρώπων του να εκτείνονται πολύ μακριά.

Η γαστρονομική φιλοσοφία εδώ θα πατά στιβαρά στο τρίπτυχο ‘Εντοπιότητα-Βιωσιμότητα-Haute Cuisine’ με το ελληνικό fine dining του σήμερα και όλα τα παρακλάδια του να εντάσσονται στη γενικότερη κοσμοθεωρία του εστιατορίου.

Επικεφαλής στο όλο project θα είναι ο βραβευμένος σεφ Πέτρος Δήμας, που σκοπεύει να ανοίξει ένα διαρκώς ενεργό διάλογο ανάμεσα στην κουζίνα του εστιατορίου και τη φάρμα του.

Η τελευταία βρίσκεται στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου και θα αποτελέσει την καρδιά της όλης δημιουργικής διαδικασίας, αποτελούμενη από θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια όπου αμπέλια, ελιές, λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται οργανικά. Σκοπός της να τροφοδοτεί διαρκώς το “Makris Athens” με πρώτες ύλες, παράλληλα και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιολογικά- που θα χρησιμοποιούνται εδώ.

Όλα τα παραπάνω θα μεταφραστούν σε δύο μενού degustation (το Γένεσις, 8 σταδίων, και το Ουτοπία, 13 σταδίων), που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη κάπου ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τη γαστρονομική καινοτομία, πάντοτε υπό το πρίσμα του fine dining.

Εξίσου μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο κρασί, με τους Στάθη Τσώκο και Νίκο Λουκάκη να είναι εκείνοι που έχουν εμπνευστεί μία πληθωρική λίστα, που εκτείνεται σε 4ψήφιο αριθμό ετικετών – μάλιστα, ένα από τα pairings θα γίνεται αποκλειστικά με ελληνικές ΠΟΠ προτάσεις.

Τέλος, ο γνωστός από το “Line” bartender και νικητής του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστος Κλουβάτος έχει την επιμέλεια της κάρτας των cocktails, που όπως οτιδήποτε άλλο στο “Makris” έχει σχεδιαστεί με απόλυτη προσοχή και κορυφαία υλικά. Το εν λόγω μενού μάλιστα σχεδιάστηκε από όλους τους προαναφερθέντες στην ίδια φιλοσοφία με το φαγητό και σκοπό κάθε ένα από τα 8 signature cocktails να στέκεται άψογα στο πλάι των πιάτων: Για παράδειγμα, το ευχάριστα βοτανικό Le Jardin (ανθρακωμένο sherry με νερό ντομάτας) παίζει έξοχα δίπλα από την κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας με χαβιάρι και καρότο και το καπνικά κομψό Apple is Red (με Talisker 10YO, κόκκινο μήλο και εκχύλισμα βανίλιας) κάνει το ίδιο για καπνιστό χέλι με αυγά ορτυκιού και αρακά.

Προφανώς, τα ποτά εδώ θα παίζουν και solo, ενώ θα σερβίρονται και όλα τα κλασικά με ανεπαίσθητες προσθήκες, πάντοτε στο πνεύμα του “Makris”. Ο Χρήστος Κλουβάτος είναι εκείνος που έχει αναλάβει και το κομμάτι του καφέ, με την ίδια προσοχή στη λεπτομέρεια και κάποια αποκλειστικά χαρμάνια της Taf Coffee.

Όλα τα υπόλοιπα, προσεχώς στα πιάτα και τα ποτήρια του εστιατορίου.