Πηγή:
LIFO

Το Makris Athens by Domes Φέρνει το Fine Dining στην Αθήνα

Η Αθήνα καλωσορίζει το Makris Athens by Domes, στις 23 Σεπτεμβρίου, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο Θησείο, το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται η Αρχαία Αγορά και η Ακρόπολη.

Το Makris Athens, φυσική συνέχεια της πετυχημένης πορείας όλων των εστιατορίων Makris του ομίλου Domes, πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Κέρκυρας από όπου ξεκίνησε και το γαστρονομικό του ταξίδι το 2018, στο ξενοδοχείο Domes Miramare Corfu a Luxury Collection Resort. Συνέχισε την πορεία του στο Domes of Elounda, Autograph Collection στην Κρήτη, στο Domes Lake Algarve Hotel, Autograph Collection, στην Πορτογαλία, ενώ από την άνοιξη του 2023 λειτουργεί και στο ολοκαίνουριο Domes White Coast στη Μήλο. 

Οπότε δεδομένης της μέχρι τώρα βραβευμένης διαδρομής όλων των Makris, η επιχειρηματική απόφαση της Domes να στραφεί προς τη γαστρονομία και την εστίαση ήταν αναμενόμενη. Και εδώ έρχεται η πολυετής συνεργασία του ομίλου με τον βραβευμένο Chef Patron Πέτρο Δήμα που κρατά τα ηνία της δημιουργικής κουζίνας και υψηλής γαστρονομίας για να δημιουργήσει μία εξίσου ξεχωριστή επιλογή fine dining στην Αθήνα.

Ο Πέτρος Δήμας γεννήθηκε στην ιστορική Χειμάρρα στη βόρεια Ήπειρο και στα τρία του χρόνια εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε με τους γονείς και την αδερφή του στα σοκάκια του Θησείου. Ο τόπος καταγωγής του τον έφερε σε επαφή με τη φύση από μωρό. Κατάλαβε από πολύ μικρός με ποιον τρόπο κάτι γεννιέται και μεγαλώνει στη φύση και ότι οι άνθρωποι οφείλουν να σέβονται αυτή τη διαδικασία.

Οι εικόνες και τα ερεθίσματά του συνέχισαν να ενισχύονται όταν ο πατέρας του, από τη μεγάλη του αγάπη για τα φυτά, έφτιαξε το 2008 μία φάρμα στους πρόποδες της Κορίνθου. Άρχισε να καλλιεργεί διάφορα φυτά και να πειραματίζεται με όσα περισσότερα μπορούσε μέχρι να ευδοκιμήσουν. Η φάρμα φτιάχτηκε σε έναν ξερό λόφο, όπου χρόνια μετά δημιούργησε γύρω της ένα σημαντικό οικοσύστημα. Εκεί υπάρχουν 20 αμπέλια, 50 δέντρα με φρούτα, αμέτρητα λαχανικά και πάνω από 200 ελαιόδεντρα, από τα οποία ο Πέτρος και ο πατέρας του παράγουν το δικό τους εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Κουβαλώντας μέσα του το μεράκι για τις φυσικές καλλιέργειες και τις πρώτες ύλες που παράγει η γη, ο Πέτρος ξεκίνησε να σπουδάζει τη μαγειρική τέχνη στο Brighton, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται. Χαρισματικά επικοινωνιακός, εξωστρεφής από τη φύση του και ταλαντούχος στη δημιουργική κουζίνα, συνέχισε την καριέρα του στην Αθήνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, όπως το Βαρούλκο και τη Hytra, όπου έφτασε να εργάζεται ως Chef de Cuisine.

Η επόμενη θέση του ήταν Head Chef στο Dalliance House στην Αθήνα, μέχρι που οι μαγειρικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως Senior Sous Chef στο μισελενάτο Aquavit, παράρτημα του ίδιου εστιατορίου με 2 αστέρια στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, βρέθηκε στην ομάδα του πολυάστερου Restaurateur Jason Atherton κι εργάστηκε ως Sous Chef στο Pollen Street Social στο Λονδίνο και στο Badrutt’s Palace στο St. Moritz.

Την περίοδο που είχε πάρει την απόφαση να μείνει για πάντα στο εξωτερικό, η γνωριμία του με τον Γιώργο Σπανό αποδείχθηκε καταλυτική για την επιστροφή του στην Ελλάδα και το μέλλον του ως Executive Chef στο πρώτο Makris All Day Restaurant στο Domes Miramare στην Κέρκυρα. Η σχέση τους αποδείχθηκε μακρόχρονη, γεμάτη εμπιστοσύνη και όνειρα για το μέλλον. Ο Chef Patron Πέτρος Δήμας, πατέρας δύο παιδιών πια, είναι ευτυχής κι ευγνώμων για όσα έχει καταφέρει, αλλά και για αυτά τα σημαντικά που έρχονται.

Το νέο Makris Athens, σχεδόν δίπλα στο πατρικό του σπίτι, αποτελεί ένα εγχείρημα ζωής που συνδέει όλα αυτά που αγαπά. Τον άσβηστο δεσμό του με τη φύση και τη γαστρονομία. Με τον Γιώργο Σπανό επέκτειναν τη φάρμα του πατέρα του η οποία τροφοδοτεί το εστιατόριο με λαχανικά, φρούτα, βότανα, μπαχαρικά και άνθη. Ο Πέτρος Δήμας προσεγγίζει ολιστικά τη μαγειρική, δίνοντας μεγάλη βαρύτητά στις πρώτες ύλες και στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές και δημιουργεί πιάτα μεγάλου αισθητηριακού ενδιαφέροντος.

Το γαστρονομικό concept του Makris Athens βασίζεται στην ελληνικότητα και σε οτιδήποτε την περικλείει και μετουσιώνει. Γι’ αυτό και στο σήμα του υπάρχει το κλαδί ελιάς ως σύμβολο και φορέας της ελληνικής παράδοσης. Τα δύο degustation menus, 8 και 13 σταδίων, με επιπλέον κάποιες εκπλήξεις του σεφ, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική γη και τα προϊόντα της, τα οποία προέρχονται από την ιδιόκτητη φάρμα και από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Η γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών εμπλουτίζεται με τη συλλογή του εστιατορίου από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την εκλεκτή λίστα τσαγιού και καφέ που αποτελούνται από σπάνιους βοτανικούς συνδυασμούς και αποκλειστικά χαρμάνια της Taf Coffee.

Η μοναδική γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει με θεατρικό τρόπο το Makris Athens πλαισιώνεται από τις 250 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που επιμελήθηκαν οι αριστοτέχνες του κρασιού, Στάθης Τσώκος και Νίκος Λουκάκης. Τέλος, η signature λίστα με τα 8 cocktails, δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τα πιάτα των degustation menus από τον bartender και νικητή του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστο Κλουβάτο. 

Το Makris υμνεί την ελληνικότητα μέσα από κάθε του πιάτο. Στο μυσταγωγικό χώρο του αποκαλύπτονται αρχαία ευρήματα που προϋπήρχαν στο ιστορικό κτίριο, το οποίο ήταν το πρώτο πανδοχείο στην Ελλάδα, το χάνι «Έλευσις». Αυτόν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο ανέδειξε με σεβασμό και σύγχρονη αισθητική το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη, ενώ όλα τα στοιχεία του εστιατορίου ενσωματώθηκαν στο συνολικό χαρακτήρα του εστιατορίου με τη συμβολή του art director Στέφανου Μάλαμα. Οι προσεγμένοι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι του αποτελούνται από την ταράτσα που έχει θέα στην Ακρόπολη, τον εξωτερικό χώρο πάνω στην οδό Άστιγγος, το εσωτερικό σαλόνι και έναν ιδιωτικό χώρο στον κάτω όροφο όπου μπορούν οι επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία του private dining. 

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του Makris Athens βασίζεται στην high-end ξενοδοχειακή φιλοξενία κι εξυπηρέτηση, στις οργανικές κι εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και στις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζονται. Επιθυμία της οικογένειας Σπανού και του chef Patron Πέτρου Δήμα είναι η σύμπλευση της γεύσης με την οικολογική συνείδηση ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος γαστρονομία. 

«Η δημιουργική γαστρονομία είναι μία από τις κορυφαίες εκφράσεις στον τομέα της φιλοξενίας. Στην Domes επενδύουμε στο ταλέντο και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων μας και στηρίζουμε την εξέλιξη και ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Ο Πέτρος Δήμας είναι εξαιρετικός chef, ένας ώριμος leader και ο ιδανικός άνθρωπος  για αυτό το τόσο απαιτητικό project. Θέλαμε εδώ και καιρό να έχουμε μία παρουσία και στην Αθήνα, και είμαι πεπεισμένος ότι το MAKRIS Athens είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισέλθει η Domes στην Αθήνα, ως μέσο φιλοξενίας και τουρισμού. Όλοι στην Domes είμαστε ενθουσιασμένοι με το MAKRIS Athens και η ενέργεια και προσοχή μας είναι στραμμένες εκεί», δηλώνει ο Δρ. Γιώργος Π. Σπανός, CEO της Domes, για το Makris Athens.