Η πρώτη φορά που δοκίμασα κάτι από τα χέρια του νεαρού σεφ Πέτρου Δήμα ήταν το 2015, όταν είχε αναλάβει την κουζίνα ενός all day χώρου στα βόρεια της Αθήνας.
Θυμάμαι ότι μου είχε τραβήξει την προσοχή ο τρόπος που μαγείρευε και παρουσίαζε τα πιάτα. Δεν ήταν τα συνηθισμένα που συναντάμε συνήθως σε τέτοιου είδους μαγαζιά, αλλά είχαν μια διαφορετική και πιο προσεγμένη προσέγγιση. Από τότε, κάπου οι δρόμοι μας χάθηκαν, μιας και ο σεφ έφυγε για Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και πάλι, ανέβαλε την κουζίνα του Makris Corfu στο ξενοδοχείο Domes Miramare Resort. Και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Σε συνεργασία με τον Γιώργο Σπανό, τον επικεφαλής των Domes Resorts, δημιούργησαν το brand των εστιατορίων Makris, που λειτουργούν ήδη σε Ελούντα, Μήλο, και Πορτογαλία, ενώ πριν από λίγες μέρες άνοιξε και στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι. Εκεί, λοιπόν, έγινε και η επανασύνδεσή μας.
Δυστυχώς, τη μέρα που το επισκέφτηκα, η βροχή δεν μου επέτρεψε να καθίσω στην πολύ όμορφη και ατμοσφαιρική ταράτσα που βλέπει στον Ιερό Βράχο και στο ναό του Ηφαίστου. Βολεύτηκα όμως, στην εξίσου ωραία, λιτή σάλα με τον ζεστό φωτισμό. Τα τραπέζια σε αυτήν είναι λιγοστά -γύρω στα έξι- όμως υπάρχει και άλλη στο υπόγειο με γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει να βλέπει κανείς τα αρχαία που βρίσκονται εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σάλα έχει μια πιο μυσταγωγική ατμόσφαιρα, η οποία δίνει μια διαφορετική αίσθηση στη γευστική εμπειρία που προσφέρει το Makris.
Η φιλοσοφία του σεφ Πέτρου Δήμα βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, την εποχικότητα των πρώτων υλών και τις αρχές της βιωσιμότητας. Έτσι, πολλά από τα λαχανικά και τα βότανα έρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου, που βρίσκεται στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου. Όσο για τον κατάλογο του αθηναϊκού Makris, περιλαμβάνει δύο μενού γευσιγνωσίας: το «Γένεσις» με 8 στάδια και το «Ουτοπία» με 13 στάδια. Αυτό που διακρίνει κανείς από τα πρώτα κιόλας πιάτα είναι οι ευφάνταστοι συνδυασμοί και η υψηλή τεχνική του σεφ. Όπως ο λουκουμάς που γεμίζεται με καρπάτσιο χταποδιού και μια ελαφριά μαγιονέζα ή η τραγανή τηγανίτα με σκοτύρι Ίου και μέλι. Για να περάσουμε στο στρείδι με τις δυο υφές και τα κομματάκια από πράσινο μήλο που κλείνει μέσα του όλη την φρεσκάδα της θάλασσας αλλά και στην γαρίδα Κοιλάδας, που η γλύκα της σπάει με κομψό τρόπο από τον χυμό καρότου και τζίντζερ και το χαβιάρι. Όλα αυτά είναι δείγματα της λεπτότητας της κουζίνας του Δήμου και παράλληλα δεν στερούνται νοστιμιάς.
Όμως, ένα από τα πιάτα που ξεχώρισα ήταν το ιδιαιτέρως νόστιμο αυγό ορτυκιού από την Κέρκυρα, μαζί με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια, που παρουσιάζεται με εντελώς instagram-ικό τρόπο. Από την άλλη, το μπαρμπούνι που ψήνεται με τα λέπια του έχει όλες τις προδιαγραφές για να τραβήξει την προσοχή⋅ παρ’ όλα αυτά εμένα με άφησε κάπως αδιάφορο. Τέλος, δεν γίνεται να μην σας αναφέρω το βοδινό που έρχεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος: tagliata στολισμένη με ελαφρώς ψητά λαχανικά, μαγειρεμένα μάγουλα πάνω σε σπιτικό –φανταστικό– τραχανά και γλυκάδια καλαμάκι που έχουν αρωματιστεί με δεντρολίβανο.
Από τις ευχάριστες εκπλήξεις ήταν και τα menu καφέ και τσαγιού που έχουν για να διαλέξετε με ποιον τρόπο θα κλείσετε ιδανικά το δείπνο σας. Στο κομμάτι του καφέ συνεργάζονται με την ελληνική εταιρία καφέ taf (διαθέτουν μόνο μοναδικής προέλευσης καφέδες τόσο για ελληνικό, όσο για espresso και φίλτρου), ενώ τα τσάγια έρχονται από το Δρόμο του Τσαγιού. Αξίζει να σας αναφέρω ότι τα κοκτέιλ που σερβίρουν – μάλιστα γίνεται και pairing με αυτά – τα έχει ετοιμάσει ο bartender του Line, Χρήστος Κλουβάτος.
info
Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Μοναστηράκι, τηλ. 2160047777