Η Νέα Γαστρονομική Άφιξη της πόλης Σερβίρει Fine Dining με Θέα την Ακρόπολη

Κάτω από την Ακρόπολη, απέναντι από την αρχαία Αγορά, εκεί ακριβώς που το φως του φεγγαριού λούζει μυσταγωγικά – και συνάμα εντυπωσιακά – το σπουδαίο μνημείο μία νέα γαστρονομική άφιξη γεννάται. Το Makris Athens ανοίγει τις απολαυστικές του πόρτες και υπόσχεται να ταξιδέψει τους ουρανίσκους του αθηναϊκού κοινού που αγκαλιάζει οτιδήποτε έχει στέρεα ερείσματα γαστρονομίας με τον πιο fine dining με θέα.

Το πρώτο εστιατορικό εγχείρημα της Domes Resorts στην πρωτεύουσα, μετά τα πολύ ενδιαφέροντα γαστρονομικά concepts σε Κέρκυρα, Μήλο και Κρήτη φιλοξενείται σε ένα χώρο με αριστοκρατική αύρα και ιστορική ταυτότητα, σε ένα μαεστρικά διατηρημένο νεοκλασικό στην “καρδιά” της πόλης. 

Στο νέο πολλά υποσχόμενο Fine Dining προορισμό της Αθήνας, η ελληνικότητα αποτελεί συνειδητή επιλογή. Μία γαστρονομική απόφαση, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από την εντοπιότητα των πρώτων υλών και την αξιοποίηση προϊόντων από μικρούς τοπικούς παραγωγούς και την ιδιόκτητη φάρμα εισάγοντας τη Farm To Table φιλοσοφία στον χώρο του αθηναϊκού Fine Dining. Το σκέλος της βιωσιμότητας επιβεβαιώνει την ολιστική σύνδεση του Makris με τις απαιτήσεις του σήμερα, ενώ η Haute Cuisine επισφραγίζει τη γαστριμαργική του προσωπικότητα.

Το γαστρονομικό concept του Makris Athens βασίζεται στην ελληνικότητα και σε οτιδήποτε την περικλείει και μετουσιώνει. Γι’ αυτό και στο σήμα του υπάρχει το κλαδί ελιάς ως σύμβολο και φορέας της ελληνικής παράδοσης. Τα δύο degustation menus, 8 και 13 σταδίων, με επιπλέον κάποιες εκπλήξεις του σεφ, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική γη και τα προϊόντα της, τα οποία προέρχονται από την ιδιόκτητη φάρμα και από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Η γαστρονομική εμπειρία των επισκεπτών εμπλουτίζεται με τη συλλογή του εστιατορίου από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, καθώς και από την εκλεκτή λίστα τσαγιού και καφέ που αποτελούνται από σπάνιους βοτανικούς συνδυασμούς και αποκλειστικά χαρμάνια της Taf Coffee.

Η μοναδική γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει με θεατρικό τρόπο το Makri Athens πλαισιώνεται από τις 250 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που επιμελήθηκαν οι αριστοτέχνες του κρασιού, Στάθης Τσώκος και Νίκος Λουκάκης. Τέλος, η signature λίστα με τα 8 cocktails, δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τα πιάτα των degustation menus από τον bartender και νικητή του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστο Κλουβάτο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Makris υμνεί την ελληνικότητα μέσα από κάθε του πιάτο. Στο μυσταγωγικό χώρο του αποκαλύπτονται αρχαία ευρήματα που προϋπήρχαν στο ιστορικό κτίριο, το οποίο ήταν το πρώτο πανδοχείο στην Ελλάδα, το χάνι “Έλευσις”. Αυτόν τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο ανέδειξε με σεβασμό και σύγχρονη αισθητική το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη, ενώ όλα τα στοιχεία του εστιατορίου ενσωματώθηκαν στο συνολικό χαρακτήρα του εστιατορίου με τη συμβολή του art director Στέφανου Μάλαμα. Οι προσεγμένοι εσωτερικοί κι εξωτερικοί χώροι του αποτελούνται από την ταράτσα που έχει θέα στην Ακρόπολη, τον εξωτερικό χώρο πάνω στην οδό Άστιγγος, το εσωτερικό σαλόνι και έναν ιδιωτικό χώρο στον κάτω όροφο όπου μπορούν οι επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία του private dining. 

Ο maestro του Makris Athens

Σε κάθε γευστική εμπειρία, καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση διαδραματίζει ο επικεφαλής. Ο άνθρωπος εκείνος που συνδυάζει υλικά, ενορχηστρώνει και δημιουργεί ένα γευστικό πεντάγραμμο με μελωδίες οξύτητας και νότες γλυκύτητας. Ο maestro του νέου Makris Athens είναι ο Πέτρος Δήμας, ο οποίος σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στο Brighton, όπου και ξεκίνησε να εργάζεται.

Χαρισματικά επικοινωνιακός, εξωστρεφής από τη φύση του και ταλαντούχος στη δημιουργική κουζίνα, συνέχισε την καριέρα του στην Αθήνα σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, όπως το Βαρούλκο και τη Hytra, όπου έφτασε να εργάζεται ως Chef de Cuisine. Η επόμενη θέση του ήταν Head Chef στο Dalliance House στην Αθήνα, μέχρι που οι μαγειρικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως Senior Sous Chef στο μισελενάτο Aquavit, παράρτημα του ίδιου εστιατορίου με 2 αστέρια στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, βρέθηκε στην ομάδα του πολυάστερου Restaurateur Jason Atherton κι εργάστηκε ως Sous Chef στο Pollen Street Social στο Λονδίνο και στο Badrutt’s Palace στο St. Moritz. Ένα πλούσιο βιογραφικό με περγαμηνές συνώνυμες της premium γαστριμαργικής εμπειρίας.

Σήμερα, ο Chef Patron Πέτρος Δήμας, πατέρας δύο παιδιών πια, είναι ευτυχής κι ευγνώμων για όσα έχει καταφέρει, αλλά και για αυτά τα σημαντικά που έρχονται. Το νέο Makris Athens, σχεδόν δίπλα στο πατρικό του σπίτι, αποτελεί ένα εγχείρημα ζωής που συνδέει όλα αυτά που αγαπά. Τον άσβηστο δεσμό του με τη φύση και τη γαστρονομία. Με τον κ. Σπανό επέκτειναν τη φάρμα του πατέρα του η οποία τροφοδοτεί το εστιατόριο με λαχανικά, φρούτα, βότανα, μπαχαρικά και άνθη, λειτουργώντας ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πρόποδες της Κορίνθου και το κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του Makris Athens βασίζεται στην high-end ξενοδοχειακή φιλοξενία κι εξυπηρέτηση, στις οργανικές κι εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και στις πρακτικές βιωσιμότητας που εφαρμόζονται. Επιθυμία της οικογένειας Σπανού και του chef Patron Πέτρου Δήμα είναι η σύμπλευση της γεύσης με την οικολογική συνείδηση ώστε να διασφαλίζεται η αειφόρος γαστρονομία. 

Το ραντεβού δόθηκε. Η σύγχρονη γαστρονομική σκηνή ξεδιπλώνεται στο Makris Athens από τις 23 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να κάνεις εδώ.